טיפים להורים: איך לעזור לילדי הקשב שלנו להיות מסודרים יותר?

ילדים עם הפרעת קשב מתאפיינים, בין היתר, בתפקודים ניהוליים חסרים. המורכבות הזו מקשה על הילדים להיות מסודרים ומאורגנים ולמוח שלהם, שממילא מוסח, לא ממש איכפת. החדשות הטובות הן שאפשר לעזור לילדים לשפר את היכולות האלו.

אני מביאה לכם פה כמה טיפים ועצות פרקטיות כדי לעזור לילדים להיות יותר מאורגנים ומסודרים ולהיפטר מהבלאגן שסובב אותם:

5 טיפים לסדר וארגון לילדי ADHD

1. השתמשו ב"קודים" ויזואליים – הרבה ילדים עם הפרעת קשב מצליחים לעבד תוכן ויזואלי בצורה טובה. בכל החומרים הלימודיים (קלסרים, מחברות, חוברות) – השתמשו בצבעים על פי המקצוע הנלמד. למשל – כל חומרי החשבון בירוק, שפה באדום, מדעים בכחול וכדומה. הכינו קלסרים\מגשים בצבעים שונים לחומרים שחוזרים מביה"ס וניתנו בהם שיעורי בית לבין אלו שלא. ברחבי הבית פזרו מיכלים\קופסאות גדולות כדי שהם יהיו המקום בו מרכזים את כל הבלאגן, בדגש על הפרטים שהולכים לאיבוד בקלות.

2. תראו ואל תישארו רק בלהגיד – הפרעת קשב עוברת במשפחה ולכן יש סיכוי סביר שגם לך כהורה, או לאחד ההורים שלך יש הפרעת קשב וגם אתם או הם לא מאורגנים בצורה כזאת או אחרת. קשה ללמד כישורי סדרון, ארגון וניקיון, אם לכם אין אותם בעצמכם. אם זה המצב, עבודה קשה על שגרת סדר וארגון בבית, תועיל לכולם ולא רק לילדכם. כשהילד שלכם רואה שהסדר והארגון חשוב לכם, הוא יוכל להבין למה זה צריך להיות חשוב גם בשבילו. אגב, זה נכון בכל תחום בהורות…

3. ערבו את הילד בשגרת הסדר והארגון – כאשר אתם בונים תכנית סדר וארגון או שגרת יום הקשורה בזה (כלומר מחליטים על כללים חדשים בבית הנוגעים בתחום הסדר והארגון) – בקשו מהילד להגיד מה חשוב לו בתוך זה. כאשר הם יהיו מעורבים בבניית התכנית ורוטינת הסדר והארגון, יהיה להם איכפת יותר מהתוצאות והם יצמדו ביתר קלות לתכנית. אם התכנית לא עובדת, ערבו גם בכך את הילד ותנו לו הזדמנות לעזור לכם להבין איך לעשות זאת בצורה יעילה יותר.

4. "פשטו את הבלאגן" – אם גם לכם, כמו לרוב האנשים, יש יותר דברים ממה שאתם צריכים בבית, אתם צריכים לפשט את הבלאגן. השאירו 5 משחקים\צעצועים ואת היתר ארזו בארגז. כל כמה שבועות, החליפו צעצועים. אם הילד "צריך" משחק מהארגז, הסבירו לו שהוא צריך להחליף אותו באחד אחר. עשו את אותו הדבר עם בגדים וספרים. ככל שמשתמשים בפחות אביזרים, כך החדר יישאר מסודר יותר.

5. הכינו רשימת תתי משימות – להגיד לילד "תסדר את החדר" יכול להתפרש אצל כל אחד ככוונה אחרת. סידור המיטה, ארגון המשחקים, זריקת בגדים מלוכלכים לכביסה ועוד. בשביל בילד שלך זה יכול להתפרש גם כלדחוף את כל הבלאגן אל מתחת למיטה. לכן, חשוב להיות מדויקים במה שמצופה מהם. הכינו רשימה (עדיף מנויילנת כדי שיהיה אפשר לסמן עליה ולמחוק אחר כך) עם תתי משימות בארגון החדר ותלו אותה בחלק האחורי של דלת החדר שלהם. כאשר תגידו להם לסדר את החדר, הם יוכלו לגשת לרשימה ולסמן את כל אחת מתתי המשימות שעליהם להשלים.

לטיפים נוספים בתחום הסדר והארגון, שגרה הבוקר והערב ועוד – מוזמנים לפנות אליי דרך מרפאת באלנס להדרכת הורים מקיפה ופרקטים שתיתן לכם כלים מעולים להתמודדות עם ילדי הקשב וריכוז שלכם ועם ילדים בכלל.

ניצן פלג חן,
מדריכת הורים ויועצת שינה.

תמונה של ד"ר שרון צחורי

ד"ר שרון צחורי

רופאת ילדים, מאבחנת ומטפלת ADHD עם ניסיון של 25 שנה,
בעלת מרפאת קשב וריכוז Balance, בגני תקווה

אודות