השלכות רגשיות של הפרעת קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז היא בעצם קשיים להתרכז לאורך זמן ולהקשיב וגם לקלוט את הנאמר, בין אם בבית הספר, בעבודה, בסרט או אפילו בפעילות פנאי. לילדים ולאנשים שסובלים מהפרעת קשב וריכוז קשה להתמקד בדבר מה, לשבת בשקט לפרקי זמן ארוכים וקשה להם להתארגן ולהגיע בזמן. הקשיים האלה הם אמנם חלק מההפרעה עצמה אבל הם מובילים לקשיים רגשיים נוספים כגון דימוי עצמי נמוך או בטחון עצמי נמוך, תסכול וכעס.

תסכול וכעס אצל ילדים עם הפרעות קשב וריכוז

אם הילד שלכם אובחן עם הפרעת קשב וריכוז או שאתם חושדים שיש לו קשיים בתחום, סביר להניח שאתם לא מופתעים מהכותרת. ילדים אשר קשה להם להתרכז או להקשיב ואינם מצליחים במשימות פשוטות עקב הקשיים האלה לא תמיד יודעים להביע את עצמם באופן מילולי או להסביר את הקושי מה שמביא אותם להרבה מאוד התפרצויות של תסכול וכעס.

כאשר ילד אינו מצליח במשימה, ולו הפשוטה ביותר, הדבר עלול אף לפגוע בדימוי העצמי שלו ולגרום למצב של דימוי עצמי נמוך. בכדי שאותו ילד יחווה הצלחה למרות הקשיים וגם יגדל להיות מבוגר עם ביטחון עצמי גבוה, יש לאבחן כמה שיותר מוקדם את הקשיים ולספק לו טיפול מקצועי שיסייע לו לרכוש כישורים כלים ומיומנויות בכדי להצליח בחיים כילד ולאחר מכן כמבוגר.

כאשר ילד סובל מהפרעות של קשב וריכוז, תהיינה השלכות רבות על המצב הרגשי שלו:

  • חוסר מוטיבציה לנסות שכן הוא מתהלך עם תחושת כישלון פנימית
  • דימוי עצמי נמוך וירידה בביטחון העצמי
  • תחושת נחיתות משאר הילדים שכן מצליחים
  • תחושת אכזבה תמידית

כל עוד המצב לא נמצא תחת טיפול, התחושות של הילד ילכו ויחמירו ואיתן ההתנהגות שלו – התכנסות בתוך עצמו, התפרצויות כעס, התנהגות שלילית בכיתה ובבית, חוסר יכולת לייצר חברויות ועוד. לכן קיימת חשיבות רבה באבחון קשב וריכוז כבר בגיל צעיר.

ילד שאינו מצליח עתיד לפתח דימוי עצמי נמוך בעתיד:

בכדי לסייע לילד כבר עכשיו לפתח דימוי עצמי נמוך יש צורך להבין שהוא זקוק ליותר חיזוקים ויותר עידוד מילדים אחרים. כמובן שכל ילד צריך חיזוק ועידוד תמידי ועוד יותר ילד שמראש חווה קשיים שלעיתים מונעים ממנו להצליח ואפילו לנסות.

התפקיד של ההורים משמעותי במיוחד עם ילדים שלהם הפרעת קשב וריכוז וזאת על מנת למנוע התפתחות של תחושת כישלון פנימית אצל הילד שיהיה מאוד קשה למחוק אותה בהמשך. כאשר ההורים והצוות החינוכי גם מודעים לקשיים של אותו הילד וגם עוזרים לו בחיזוקים ומחמאות, הם מחזקים אצלו את הרצון להמשיך ולנסות בכדי להצליח ובכך תורמים לחיזוק הדימוי העצמי שלו בהווה ובעתיד.

מעבר למתן כלים להתמודד עם הפרעת הקשב והריכוז חשוב לשים לב להתנהגויות היום יומיות של הילד ושאינן נובעות מקשיים ומחוסר הצלחה, לדבר איתו, לסייע לו להבין את הקשיים ולהתמודד איתם בכדי לחוות הצלחה לאורך זמן.

ד"ר שרון צחורי

ד"ר שרון צחורי

רופאת ילדים, מאבחנת ומטפלת ADHD עם ניסיון של 25 שנה,
בעלת מרפאת קשב וריכוז Balance, בגני תקווה

אודות
מרפאה לטיפול ואבחון הפרעות קשב וריכוז, קרית אונו - באלנס - Balance, לוגו

מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם בטופס ואנו ניצור איתכם קשר בהקדם

פוסטים אחרונים

מהתקשורת

ראיון עם ד"ר צחורי - רדיו 102FM

אהבה לADHD - שיחה עם מיכל צפיר

ראיון עם ד"ר צחורי - רדיו 103FM

הכי טוב של כולנו עם ADHD - שיחה עם מעיין אדם

רשתות חברתיות