פעילות גופנית ו-ADHD: באיזה ספורט לעסוק כשיש הפרעת קשב וריכוז?

לפעילות גופנית יש יתרונות בריאותיים רבים הן לגוף שלנו והן לנפש. לכל אדם מומלץ לעסוק בענף ספורט כלשהו כדי לשמור על משקל תקין ועל בריאות טובה – ועל פי מחקרים שנערכו בשנים האחרונות בעולם, נראה שלפעילות גופנית יש גם השפעה טובה במיוחד על אנשים וילדים עם הפרעת קשב וריכוז.

יתכן שהדבר נובע מתוך שכרון הניצחון או תחושת המסוגלות לאחר התגברות על המכשולים, או אולי בזכות המשמעת העצמית המתחייבת מענפי ספורט מסוימים. מה שבטוח הוא שכל סוג של פעילות גופנית גורם לגוף להפריש הורמונים שמשפיעים לטובה על הגוף ועל מצב הרוח, ולעיתים אף מחקים באופן טבעי את השפעותיהן של תרופות מסוימות. במילים אחרות, שגרת אימונים קפדנית, בשילוב תפריט תזונה מאוזן, יכולה לסייע הן לילדים והן למבוגרים עם ADHD להתמודד בהצלחה עם תסמיני הפרעות קשב וריכוז.

פעילות גופנית מסייעת לצמצום היפראקטיביות.

ילדים ומבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז נוטים להפגין היפראקטיביות (תנועתיות יתר) – אך בעזרת ענפי ספורט מסוימים ניתן להשיג שליטה טובה בתנועתיות ולהוריד את המתח הנלווה אליה. כך לדוגמה משחקי כדור שונים, רכיבה על אופניים או על סוסים, שחייה – כל אחד מן הענפים הללו יכול להיות נהדר כשיש ADHD. עובדה: ספורטאים ידועי שם בעולם, כמו מייקל פלפס, השחיין הטוב בהיסטוריה, או המתעמלת האמנותית סימון ביילס, מאובחנים עם ADHD.

ספורט קבוצתי מחדד את המיקוד והקשב

לפעילות גופנית שמתבצעת ביחידות, כמו שחייה או רכיבה, יש יתרונות רבים – אבל יש גם יתרונות לא-מבוטלים לספורט קבוצתית. הצורך להצליח במשימה ספורטיבית תוך כדי הקשבה ליתר חברי הקבוצה, ומיקוד בפעילויות של אחרים בנוסף לפעילות האישית גורמים לגוף להפריש הורמונים שמרגיעים את הגוף והנפש, מגבירים את הריכוז ומחזקים את יכולת ההקשבה למשתתפים האחרים. אם מוסיפים לכך את העלאת ערך העצמי של יחיד בתוך קבוצה, הרי שספורט קבוצתי הוא אחת הדרכים הטובות ביותר להתמודד עם הפרעת קשב וריכוז (לעיתים בשילוב עם טיפולים נוספים, כגון ריפוי בעיסוק וכדומה).

עוד סיבות לעשות ספורט עם ADHD

פעילות גופנית מגבירה את הסירקולציה של הדם בגוף ואת הפרשת ההורמונים, כך שהמוח מקבל יותר חמצן והגוף כולו נשטף בהורמונים. גם אנשים שעוסקים בספורט ואין להם הפרעת קשב וריכוז יודעים שאחרי פעילות גופנית מרגישים טוב יותר, הערנות גבוהה יותר, יכולת קבלת ההחלטות טובה יותר – והדבר נכון שבעתיים גם לגבי אלה שיש להם ADHD.

ההשפעה של הספורט דומה לזו של תרופה המיוצרת באופן מלאכותי, אבל היא נוצרת באופן טבעי כתוצאה מהתהליכים שמתרחשים בגוף – וללא צורך בתשלום לבית מרקחת או במרשם רופא. במקרים מסוימים, מבוגר או ילד שעוסקים באופן קבוע בפעילות גופנית עשויים אף להזדקק למינון נמוך יותר של תרופות.

איזה ספורט כדאי לבחור?

המחקרים מראים כי השפעה מיטבית על ילדים (בנים ובנות) ומבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז מתרחשת כאשר הפעילות הגופנית ממושכת ומאומצת. לכן ענפי הספורט שכדאי לשקול יכולים להיות כאלה שיש בהם פעילות אירובית ארוכה: שחייה, ריצה או רכיבה יכולים להיות פעילות גופנית יחידנית מצוינת; ומשחקי כדורגל או כדורסל יכולים להיות פעילות גופנית קבוצתית מעולה. כמובן, הכל בהתאם להעדפותיו ויכולותיו של הילד או המבוגר עם ה-ADHD.  

ד"ר שרון צחורי

ד"ר שרון צחורי

רופאת ילדים, מאבחנת ומטפלת ADHD עם ניסיון של 25 שנה,
בעלת מרפאת קשב וריכוז Balance, בגני תקווה

אודות
מרפאה לטיפול ואבחון הפרעות קשב וריכוז, קרית אונו - באלנס - Balance, לוגו

מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם בטופס ואנו ניצור איתכם קשר בהקדם

פוסטים אחרונים

מהתקשורת

ראיון עם ד"ר צחורי - רדיו 102FM

אהבה לADHD - שיחה עם מיכל צפיר

ראיון עם ד"ר צחורי - רדיו 103FM

הכי טוב של כולנו עם ADHD - שיחה עם מעיין אדם

רשתות חברתיות