8 דרכים לסייע לילדי קשב וריכוז בזמן השיעור בכיתה – אתגרים ופתרונות

הפרעות קשב וריכוז מהוות קשיים רבים לילדים הלוקים בהן, בעת נסיונות לנהל שגרה לימודית בריאה. ההפרעות הללו מקשות על אחוז גבוה של ילדים מתבגרים בכל העולם ומעקבות את התפתחות הילדים הללו בצורה גורפת.

במאמר זה אציג 8 אתגרים ופתרונות להם, בכדי לשפוך אור על דרכי התמודדות שונות לסיוע לילדים הלוקים בהפרעות קשב וריכוז.

מבוא להפרעות קשב וריכוז
הפרעות קשב וריכוז, או בלועזית – ADHD (Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder) – הן הפרעות המקשות על ההתגברות של ילדים, ולאחר מכן גם על השגרה היום יומית של מבוגרים הלוקים בהם. להפרעות אלו אין תרופת פלא, אך טיפול תרופתי לADHD ותמיכה מחזקת יכולים להוביל להתמודדות עם ההפרעות ולניהול שגרה בריאה במקביל אליהן. בכדי לטפל בהפרעות קשב וריכוז, חשוב קודם לאבחן אותן.

קשיים נפוצים הנובעים מADHD
אבחון הפרעות קשב וריכוז הינו תהליך מרתק ומסורבל. בכדי לדעת האם לגשת אליו, מומלץ לבחון האם הילד שלכם לוקה באחד מהקשיים הבאים: קשיים בניהול זמנים, חוסר סדר וארגון, קושי בעמידה בדד-ליינים, חוסר יכולת לשבת בשקט, התעופפות (ספייסינג אאוט) במהלך אינטרקציה, קושי בעמידה במחוייבויות. קשיים אלו עלולים להעיד על לקייה בהפרעות קשב וריכוז אצל ילדים.

8 דרכים לסייע לילדי קשב וריכוז בזמן השיעור בכיתה

כפי שציינו לעיל, לא קיימת כיום תרופה גורפת עבור ריפוי הפרעות קשב וריכוז. עם זאת, קיימות דרכים שונות ומבוססות עבור התמודדות עם ADHD אצל ילדים.
להלן 8 אתגרים שילדיכם ייאלצו להתמודד איתן, ופתרונות להתמודדות איתם:

  1. קושי בצליחת דד-ליינים

ניהול זמן הינו מהקשיים הגדולים שילדים הלוקים בהפרעות קשב וריכוז נאלצים להתמודד איתו. חוסר היכולת לעמוד בזמנים תוביל, בפוטנציאל, לחוסר עמידה בדד-ליינים שיקבלו בלימודים (שיעורי בית, הגשת עבודות, הגעה לשיעור בזמן וכד'). בכדי להתמודד עם קושי זה, מומלץ לספק לילד יומן או כלי אחר לניהול זמנים, ולהרגיל אותו לעבוד איתו בכדי לשמור על סדר וארגון בהיבט של עמידה בזמנים ובדד-ליינים.

  1. חוסר סדר במהלך השגרה הלימודית

סדר וארגון, גם הם, קשיים נפוצים בקרב ילדים הלוקים בהפרעות קשב וריכוז. כחלק מההפרעה, ילדים הלוקים בה נוטים להיות מבולגנים – בין אם בסידור הילקוט שלהם, בסידור השולחן שלהם, בסידור הארונית שלהם וכו'. בכדי להתמודד עם קושי זה, מומלץ לצמצם את הציוד שילדכם לוקח איתו לבית הספר לכמות המינימלית, ולעבור איתם, יום ביומו, על הציוד וכיצד הם צריכים להשתמש בו (ולהחזירו למקום לאחר השימוש).

  1. אי יכולת להתרכז בשיעור

הפרעות קשב וריכוז מובילות לקשיים של ריכוז לאורך זמן. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם קושי זה הינו התאמת טיפול תרופתי לADHD וצריכת תרופות אלו (ריטלין, אדרל, קונסרטה וכד') בהתאם להמלצת איש מקצוע.

  1. קשיים בעמידה בזמנים

כפי שציינו לעיל, ניהול זמן הינו אחד הקשיים העיקריים שמהוות הפרעות קשב וריכוז. הפיתרון של מעקב יומן או תיעוד למשימות שהילד שלכם צריך לעמוד בהן, חל גם כן, אך מומלץ לעבור עם ילדכם על הזמנים בהם צריך לעמוד, ולתת תמיכה בכדי לעמוד בהם (לדואג להסיע את הילד לביה"ס, לעזור לו עם שיעורי בית וכו').

  1. קושי בעת מעקב אחר מחוייבויות

ילד הלוקה בהפרעות קשב וריכוז יתקשה לעקוב אחר מחויובותיו. בכדי לעזור ליד להתמודד עם קשיי סדר וארגון אלו, מומלץ לבצע סקירות קבועות (יומיות\שבועיות) אחר מחויבויות שונות, בין אם במסגרת בית הספר או במסגרת האישית (מחויבויות לימודיות, חוגים, מחויבות חברתית וכד').

  1. תסכול בעקבות אי הצלחה בלימודים

הפרעות קשב וריכוז מהוות מכשול עצום במסגרות הלימודיות השונות. ילד הלוקה בהן עלול להרגיש כי הוא אינו טוב מספיק, אך בעיה זו לרוב אינה תלויה בו. בכדי להתמודד עם אתגר זה, מומלץ להסביר לילדכם את הקשיים איתם הוא מתומדד, ולהציג לו סולידריות והזדהות עם ילדים רבים אחרים הלוקים בהן. הצגה כי הוא אינו היחידי שמתמודד עם קשיים אלו תקל על ילדכם, בוודאות.

  1. הפרעה למורים במהלך שיעורים

הפרעות קשב וריכוז עלולות להוביל להפרעה למהלך שיעורים המועברים על ידי מורים. בכדי לחסוך את הקושי הזה, מומלץ להבהיר למורים כי הילד לוקה בADHD. גישור זה, בין המורה לתלמיד, יוביל להבנה הדדית ולחסיכת אי הנעימות שעלולה להיווצר ממחסור בו.

  1. תפקוד לוקה במסגרת הלימודים כקולקטיב

הפרעות קשב, כפי שהסברנו במאמר זה, מקשות על תפקוד לימודי סדיר במהלך ההתבגרות של ילדים. אבחון הפרעות קשב וריכוז, הסבר עליהן וטיפול תרופתי לADHD יכולים להקל על ילדכם ולשנות את החוויה הלימודית שלהם ממתסכלת – לפוריה. במידה וקיים חשש כי ילדכם לוקה בהפרעות קשב וריכוז, עזרו לו, גשו לאבחון אצל אנשי מקצוע בהקדם האפשרי.

על מרפאת באלנס

מרפאת באלנס, בניהולה של ד"ר שרון צחורי, מטפלת בהפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ומתבגרים. בנוסף, המרפאה מציעה שירותי אבחון קשב וריכוז לילדים, הדרכת הורים והקניית כלים להתמודדות עם ההפרעות הללו עוד בגיל צעיר, בכדי להקל על תהליך ההתבגרות של ילדים הלוקים בהן. לייעוץ או אבחון – צרו קשר עכשיו!

ד"ר שרון צחורי

ד"ר שרון צחורי

רופאת ילדים, מאבחנת ומטפלת ADHD עם ניסיון של 25 שנה,
בעלת מרפאת קשב וריכוז Balance, בגני תקווה

אודות
מרפאה לטיפול ואבחון הפרעות קשב וריכוז, קרית אונו - באלנס - Balance, לוגו

מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם בטופס ואנו ניצור איתכם קשר בהקדם

פוסטים אחרונים

מהתקשורת

ראיון עם ד"ר צחורי - רדיו 102FM

אהבה לADHD - שיחה עם מיכל צפיר

ראיון עם ד"ר צחורי - רדיו 103FM

הכי טוב של כולנו עם ADHD - שיחה עם מעיין אדם

רשתות חברתיות