הורים רבים מוצאים את עצמם נבוכים מול אבחנה רפואית המגדירה את ילדם כבעל הפרעת קשב וריכוז. הם נזרקים למציאות מבלבלת הכוללת ריבוי מושגים חדשים, המלצות סותרות ומגוון שיטות טיפול ומחפשים הדרכה מקצועית שתנווט אותם למציאת הדרך האופטימלית לסיוע וטיפול בילד מאותגר קשב.
להלן 9 תשובות שיכולות לעזור לכם, הורים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז:
1. למי הכי מתאים לטפל בהפרעות קשב וריכוז, ואיך מוצאים איש מקצוע מוסמך?
מובן בהחלט שזו אחת השאלות הנפוצות ביותר הנשמעות מפי הורים לאחר קבלת האבחנה. כדי לאתר איש מקצוע איכותי חשוב להכיר את תפקידו של מטפל בהפרעות קשב וריכוז: על מטפל ADHD להיות בעל רישיון למתן טיפול תרופתי אם כי זה לא נגמר כאן. מומלץ ביותר לשלב טיפול מקצועי להתמודדות עם החלק הרגשי הכרוך בהתמודדות עם קשיי קשב וריכוז ולכן יש לשקול בחירת מאמן, פסיכולוג, יועץ או איש מקצוע אחר העוסק בתחום הנפש ויכול להעניק מענה מדויק לבעלי הפרעת ADHD.
בשלב הראשון יש לברר בקרב הורים נוספים שעברו את תהליך בחירת המטפל לגבי המלצות ספציפיות על אנשי מקצוע בתחום. חשוב לבחור באדם המתמחה בהפרעות קשב וריכוז שכן מטפלים מקצועיים יש הרבה, אולם כאן נדרשת התמחות מקצועית בתחום הקשב כדי לספק ארגז כלים מדויק ייעודי למתמודד עם הפרעת קשב ששונה מבעיות נוירולוגיות ורגשיות אחרות.
2. מדוע הפרעת קשב וריכוז לא אובחנה קודם לכן?
מעניין להיווכח, כי לרוב הפרעות קשב וריכוז שמאובחנות באיחור הן תוצר של מנגנון פיצוי טבעי הכולל תכונות חיוביות משמעותיות להצלחה. כך מבוגרים שלא אובחנו עד לבגרות כסובלים מהפרעה זו, השתמשו ביצירתיות, ספונטניות, מעוף ויכולת מציאת רעיונות מחוץ לקופסה כעזרים שכיסו על הקושי בקשב וריכוז והובילו אותם להשגת מטרות גם כשסבלו מהסחות דעת וליקויי קשב. הנחישות ומהעורבות הטוטאלית שהם מגייסים לטובת משימות שמרתקות אותם, לצד תמיכה מצד המשפחה או החברה גורמות להם להצליח בצורה יוצאת דופן. זו הסיבה שרבים מהסובלים מהפרעות קשב מאובחנים באיחור או לא מאובחנים כלל.
3. מהן אפשרויות הטיפול ב-ADHD מלבד תרופות?
כפי שציינו, מלבד טיפול תרופתי לADHD, קיימות שיטות טיפול שונות המהוות טיפול משלים בפן הרגשי/נפשי:
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי – טיפול בשיטת CBT מאפשר למתמודד להבין את עצמו לעומק, ללמוד את תגובותיו ולגבש אסטרטגיות התמודדות חדשות לניהול דחפים ורצונות בהתאם לדרישות החיים והחברה. טיפול ב-CBT הוכח כיעיל בקרב מבוגרים, בני נוער וילדים ועשוי להועיל גם למאותגרי קשב וריכוז הסובלים בנוסף מהפרעות חרדה.
- שינה איכותית – חשוב לשפר הרגלי שינה באמצעות הסתגלות לזמני שינה קבועים ושגרת פעילות גופנית יומית שהוכחו כמשפיעים על שינה איכותית וממילא על טיוב התפקוד המוחי והוויסות הרגשי.
- אוכל מתאים – קיימות דיאטות שונות ייעודיות עובר הסובלים מהפרעות קשב וריכוז שכוללת צמצום צריכת סוכרים ומוצרים מעובדים ועידוד צריכת מזונות ללא גלוטן, ביצים ומוצרי חלב. כמובן שיצירת תפריט מותאם תיעשה על ידי תזונאי/ת מוסמך/ת.
- פעילות גופנית – פעילות גופנית מקדמת תפקוד קוגניטיבי ומפחיתה מתחים מה שמקל על בעלי הפרעת קשב וריכוז את ההתמודדות היומיומית עם ליקויי קשב והסחות דעת.
- מיינדפולנס – מיינדפולנס כשיטה להתמקדות בהווה ולהרפיה, משפרת את הוויסות הרגשי ומקלה על סימפטומים של ההפרעה. מומלץ לבחור מטפל מיינדפולנס מומחה לטיפול בהפרעות ADHD.
4. איך אני יכול לדעת אם התרופה ל-ADHD עובדת? וכמה זמן לוקח לראות יתרונות של הטיפול התרופתי?
כדי לבדוק את התאמת התרופה למטופל יש לבצע מעקב אחר השפעת התרופה תוך העלאת מינוני התרופה בקצב מתון. כך לפי המלצת רופא מוסמך יש להתחיל עם מינון קטן ולאחר שבוע לבדוק את ההשפעה. במידה והתוצאה חיובית ואינה כוללת תופעו לוואי יש להעלות את המינון. העלאת המינונים נעשית עד שניכר כי אין שיפור נוסף, אז ניתן לדעת כי המינון הקודם הוא זה המתאים למטופל. אגב, אובדן תיאבון קל אינו נחשב לסימפטום בעייתי במידה וחולף לאחר תקופה קצרה. אגב, ניתן לזהות השפעות ותופעות לוואי של הטיפול בADHD כשעה לאחר נטילת התרופה.
5. מהן תופעות הלוואי לטווח הקצר ולטווח הארוך הקשורות לטיפול תרופתי ב-ADHD (ריטלין, אטנט)?
טיפול הכולל שימוש בתרופות כמו: אטנט או ריטלין עשוי לכלול תופעות לוואי שונות כגון:
- אובדן תיאבון
- הפרעות שינה
- כאב ראש
- חוסר מוטיבציה
- חוסר יכולת לחוות רגשות
במידה והילד סובל מתופעות אלו יש לשקול הורדת מינון התרופה או החלפתה בתרופה המבוססת חומרים פעילים אחרים.
6. כיצד אוכל להסביר הפרעת קשב וריכוז לילד שלי שזה עתה אובחן?
חשוב להבין שלאופן בו הורים מנגישים לילד את המידע על ההתמודדות ממנה הוא סובל – תהיה השלכה משעותית על צורת ההתמודדות שלו במשך החיים. לכן חשוב לשדר חיוביות, תמיכה וכנות וכן לשתף במידע אמין ולהודיע כי כל המשפחה מתגייסת להצלחתו. התחושה של הילד כי ההתמודדות שלו היא התמודדות אמיתית לצד הידיעה כי הוא אהוב איך שהוא – משרה תחושת ביטחון ויוצרת כר פורה לעבודה משותפת מתוך מוטיבציה ודימוי עצמי יציב.
7. באיזו מידה יש לילד שלי עם הפרעת קשב וריכוז שליטה על ההתנהגות שלו?
חשוב להבין שלילד בעל הפרעת קשב וריכוז יש יכולת לשלוט על עצמו, אם כי לא באותה מידה בה עושים זאת בני גילו. חשוב לתת אמון ולהיות ריאליים בו זמנית: מצד אחד להאמין כי הילד יכול ומסוגל לסגל לעצמו הרגלים לוויסות עצמי יעיל ומצד שני, לא לדרוש ממנו בנוקשות לספק התנהגות זהה לזו המצופה מבני גילו שאינם מתמודדים עם קשיים בקשב ובריכוז.
8. מהן התוצאות ארוכות הטווח של ADHD?
למעשה, המדע לא אבחן תוצאות מוגדרות הכרוכות בהפרעת קשב וריכוז ורבים מהמתמודדים מצליחים לנווט היטב במהלך חייהם בכל מישורי החיים: הם מיטיבים לנהל מערכות יחסים ואינטראקציות חברתיות ומתפקדים היטב בחיי המשפחה לצד פיתוח קריירה והצלחה בחיים האישיים.
עם זאת, חשוב לצייד ילדים עם ADHD -באבחון מדויק לצד תמיכה וטיפול מתאימים עשויים להוות את ההבדל -וליצור התפתחות אישית ומקצועית אופטימלית. לעומת כאלו שלא טופלו ויכולים להגיע למצב של מבוגרים המתקשים לנהל את חייהם ולווסת התנהגות ורגשות.
9. מהם הסיכונים הגדולים ביותר הקשורים לתסמיני ADHD לא מטופלים?
קיימים מספר סיכונים הקשורים ב-ADHD לא מטופל:
- תאונות דרכים כתוצאה ממוסחות בזמן הנהיגה.
- שימוש בסמים
- נטייה לאובדנות
- קושי במערכות יחסים
- פשיעה
נציין כי בקרב מטופלים בתרופות ובטיפולים משלימים מצטמצם הסיכון ללקות בתופעות אלו.
לסיכום
הורים לילדי קשב וריכוז הם הורים המתגייסים לתת לילדם את הטיפול הנכון עבורו -הם הורים שנענו לאתגר משמעותי. עם זאת, בעבודה מאומצת ובעזרת תמיכה מתאימה, ילדי ADHD יכולים להצליח מאוד, להשתמש ביצירתיות ובמעוף כדי לפצות על ליקויים ולהיות ילדים, מתבגרים ומבוגרים מדהימים ובעלי רקורד הצלחה עשיר.
היו שם בשבילם, הם זקוקים לכם כמבוגרים שייתנו להם גב וכתף כשהם נלחמים בקרב על איכות חייהם.
באלנס – מרפאת קשב וריכוז
מרפאת באלנס לטיפול בקשיי קשב וריכוז בניהולה של ד"ר שרון צחורי מומחית באבחון וטיפול בילדים ומתבגרים המתמודדים עם הפרעת ADHD.
במרפאת באלנס ניתן לקבל מענה מקיף לטיפול מקצועי לצד יחס אמפטי בדגש על מציאת האיזון הנכון בין טיפול בילד, טיפוח הבית ופיתוח מערכת יחסים תקינה עם הקושי.
לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים בטופס או פנו אלינו ישירות דרך כפתור הוואטסאפ.
מומחי הייעוץ של המרפאה ישובו אליכם בהקדם.